Café Uroxen logo

Om Café Uroxen


Café Uroxen ligger i en brant stigning av S:t Johannesgatan i Uppsala, ett trappsteg ner från trottoarplanet i en byggnad från 1928 ritad av stadsarkitekt Gunnar Leche. Genom de källargluggsliknande fönstren ser man benen på de förbipasserande. Mest sannolikt öppnade kaféet första gången år 1928 och drevs av Maja Berg och Hildur Lind fram till 1947, när Sigrid Ferm tog över. Några år senare, 1950, tog Olga Ernlund vid som ägare, och 1952 Annie Jansson. Hilda Pettersson tog över 1955 och drev kaféet åtminstone fram till 1989.

I de övre partierna av kaféets väggar finns målningar som med en speciell humor illustrerar en delvis fiktiv ”urtid”. Här finns exempelvis jaktmotiv, uroxar, och havsvidunder i Tyska Oceanen, men också målningar av Gustavianum anno 1700, aeconomicum, och av Distingmarknad i Upsala 1500. Ingen av tavlorna är signerad, men samtliga är av samma karaktär och är troligen målade av samma person, möjligen av en målarmästare vid namn Melker Jansson, i slutet av 1920-talet. Kaféet fick sitt namn av en stamkund , professor Björk, som under ett av sina besök fastnade för ett av motiven från väggmålningarna ”Uroxar och deras vildhet”.

Café Uroxen benämns ibland, helt felaktigt, för ”Märtas”, vilket har sin förklaring i att det café som ligger en bit upp för S:t Johannesgatan (23A) på 1960-talet bedrevs av en viss Märta Andersson. När Märta senare sålde caféet kom smeknamnet ”Märtas” av någon anledning att flyttas över till Café Uroxen.